Τι είναι το Sitemap (Χάρτης Ιστοτόπου)? (Και γιατί πρέπει και πώς θα δημιουργήσετε ένα)

Το sitemap (Χάρτης Ιστοτόπου) αποτελεί σημαντικό μέρος της αρχιτεκτονικής ενός ιστότοπου. Και αν κατασκευάζετε έναν νέο ιστότοπο, είναι ζωτικής σημασίας να σχεδιάσετε ένα. Αλλά τι είναι ένας χάρτης ιστοτόπου; Πώς βοηθά τους ανθρώπους να πλοηγηθούν στον ιστότοπό σας; Σε αυτή τη δημοσίευση θα εμβαθύνουμε στο τι είναι και γιατί έχουν σημασία.

Χάρτης Ιστοτόπου είναι ένα αρχείο που περιέχει όλες τις σελίδες του ιστότοπού σας, οι οποίες παρατίθενται με ιεραρχική σειρά. Επιτρέπει στη Google να εξετάζει όλο το περιεχόμενό σας και να παρέχει στους χρήστες τις πιο σχετικές πληροφορίες. Εάν έχετε πολλές σελίδες στον ιστότοπό σας, είναι σημαντικό οι χρήστες να μπορούν να βρίσκουν εύκολα αυτό που αναζητούν χρησιμοποιώντας μηχανές αναζήτησης όπως η Google ή η Bing.

Ένας χάρτης σελίδων λέει επίσης στις μηχανές αναζήτησης πόσο συχνά πρέπει να ανιχνεύεται κάθε σελίδα, ώστε να μην κατακλύζουν τον διακομιστή σας με αιτήσεις (κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σφάλμα). Οι ανιχνευτές μηχανών αναζήτησης όπως το Googlebot χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν ποιες σελίδες ενημερώνονται πιο συχνά και ποιες μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν από τα αποτελέσματα επειδή έχουν αλλάξει σημαντικά από την τελευταία φορά που ανιχνεύθηκαν.

Τύποι sitemaps

Υπάρχουν διάφορα είδη sitemaps. Ορισμένα χρησιμοποιούνται από τις μηχανές αναζήτησης, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται από τους διαχειριστές ιστοσελίδων για την παρακολούθηση των σελίδων ή άλλων πόρων του ιστότοπού τους. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι είναι οι εξής:

Sitemap.xml

Η μορφή XML είναι ο πιο αναγνωρίσιμος τύπος sitemap και χρησιμοποιείται κυρίως από μηχανές αναζήτησης όπως η Google και η Yahoo! για την ευρετηρίαση των ιστότοπων στα ευρετήριά τους (δηλαδή για την εύρεση νέου περιεχομένου σε έναν ιστότοπο). Αυτός ο τύπος sitemap μπορεί επίσης να ονομάζεται "XML Sitemap".

Η μορφή του sitemap που είναι περισσότερο γνωστή ως "HTML Sitemap" και χρησιμοποιείται από τους διαχειριστές ιστοσελίδων.

Γιατί είναι σημαντικά τα sitemaps;

Τα sitemaps είναι σημαντικά επειδή βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google να βρουν και να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστότοπού σας. Χωρίς ένα sitemap, θα ήταν σχεδόν αδύνατο για τη Google να ευρετηριάσει τις σελίδες σας γρήγορα και με ακρίβεια, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερη κατάταξη αυτών των σελίδων στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Τα sitemaps βοηθούν επίσης τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν την ιεραρχία του ιστότοπού σας -ποια σελίδα είναι πιο σημαντική, ποια σελίδα πρέπει να εμφανίζεται πρώτη στα αποτελέσματα αναζήτησης κ.λπ.- ώστε να μπορούν να παρουσιάζουν στους χρήστες πρώτα τις σχετικές πληροφορίες. Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμα αν θέλετε να επιτύχετε υψηλές θέσεις κατάταξης, διατηρώντας παράλληλα την ενασχόληση των χρηστών με τον ιστότοπό σας.

Τέλος, τα sitemaps σας επιτρέπουν να ορίσετε προτεραιότητες κατά τη δημιουργία νέου περιεχομένου: Εάν δύο κομμάτια περιεχομένου έχουν παρόμοια σημασία, αλλά το ένα αξίζει υψηλότερη κατάταξη από το άλλο με βάση παράγοντες SEO όπως η χρήση λέξεων-κλειδιών ή η αναλογία μήκους/ποιότητας, τότε η προσθήκη του εν λόγω κομματιού ως ενημέρωση θα είναι πολύ πιο εύκολη, αφού τα δεδομένα του υπάρχουν ήδη μέσα στο sitemap!

Πώς να δημιουργήσετε ένα sitemap

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία για τη δημιουργία ενός χάρτη του ιστότοπού σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια διαδικτυακή γεννήτρια, όπως το Sitemap Generator της Google, ή να κατεβάσετε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή σας και να δημιουργήσετε τα αρχεία μόνοι σας. Όποιον τρόπο κι αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργίας των sitemaps, προκειμένου να τα αξιοποιήσετε στο έπακρο και να αποφύγετε τη δημιουργία ενός μη αποδοτικού χάρτη.

Ένας χάρτης τοποθεσίας είναι σημαντικός για να βοηθήσει τις μηχανές αναζήτησης και τους χρήστες να πλοηγηθούν στον ιστότοπό σας.

Αναφέραμε επίσης ότι τα sitemaps είναι σημαντικά για το SEO. Είναι απαραίτητα για να βεβαιωθείτε ότι η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης έχουν όλα όσα χρειάζονται για να εμφανίσουν τον ιστότοπό σας στα αποτελέσματά τους. Τα sitemaps βοηθούν επίσης τους χρήστες να βρουν αυτό που ψάχνουν στον ιστότοπό σας, είτε αυτός είναι βελτιστοποιημένος για τις μηχανές αναζήτησης είτε όχι.

Τα XML sitemaps είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό ευρετήριο όλων των σελίδων του ιστότοπού σας, αλλά να θυμάστε: αν και συνιστώνται ανεπιφύλακτα, δεν είναι υποχρεωτικά - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρχεία HTML sitemap, αν προτιμάτε! Στην πραγματικότητα, ορισμένοι συνιστούν ακόμη και τη χρήση τόσο της μορφής XML όσο και της μορφής HTML ως εφεδρικό σχέδιο (για παν ενδεχόμενο).

  • 18/09/2022
laravel
php
linux
amazon s3
jquery
nginx